czytaj więcej
zamknij
Pierwsza alkoholowa wytwórnia Baczewskich powstała we wsi Zniesienie, leżącej wówczas na przedmieściu Lwowa.
Aby skorzystać z serwisu musisz mieć ukończone 18 lat.
You must be of legal drinking age of your country to enter this site.
czytaj więcej
zamknij
500 ml, 700 ml, 1000 ml
40%
Niezwykle łagodny smak zawdzięcza tradycyjnej recepturze i składnikom najwyższej jakości – trzykrotnie destylowanemu spirytusowi ziemniaczanemu oraz krystalicznie czystej wodzie z alpejskich źródeł. Wódka bezglutenowa.
czytaj więcej
zamknij
700 ml
43%
Powstaje według autorskiej receptury kupażowania różnych rodzajów whisky, destylowanych ze słodu jęczmiennego i ziaren innych zbóż. Dojrzewanie w dębowych beczkach sprawia, że nabiera bursztynowej barwy oraz lekko słodkawego i wyjątkowo delikatnego smaku.
czytaj więcej
zamknij
700 ml
43,5%
Zrównoważony aromat i smak, to zasługa trzykrotnie destylowanego spirytusu ziemniaczanego, krystalicznie czystej górskiej wody i starannie dobranej mieszanki tradycyjnych ziół i przypraw. Znakomity aperitif, podawany z tonikiem, lub główny składnik klasycznego koktajlu martini dry.
czytaj więcej
zamknij
500 ml
38%
Aromat dojrzałych i soczystych moreli oraz mieszanki ziół i przypraw sprawia, że smakuje tak, jak legendarna przedwojenna Abrikotyna. Produkowana jest na bazie trzykrotnie destylowanego spirytusu ziemniaczanego. Można podawać ją jako aperitif albo dodatek do kawy lub herbaty.
czytaj więcej
zamknij
500 ml
38%
Zachwyca lekko kwaśnym i cierpkim smakiem świeżych, soczystych jeżyn. Wytwarzana jest na bazie trzykrotnie destylowanego spirytusu ziemniaczanego. Doskonale smakuje schłodzona – z dodatkiem szampana lub wina musującego.
czytaj więcej
zamknij
500 ml
38%
Słodki, intrygujący smak, to zasługa skórek pomarańczy ze szczyptą mieszanki ziół i przypraw, połączonych z trzykrotnie destylowanym spirytusem ziemniaczanym. Często serwowana przed posiłkiem. Idealnie pasuje do kawy i deserów.
czytaj więcej
zamknij
500 ml
38%
Powstaje na podstawie tradycyjnej, przedwojennej receptury – słodkie i kwaśne wiśnie łączone są, w odpowiednich proporcjach, z trzykrotnie destylowanym spirytusem ziemniaczanym. Znakomity aperitif, który świetnie smakuje także po zakończeniu posiłku.
czytaj więcej
zamknij
500 ml
35%
Szlachetny trunek, popularny na ziemiach polskich na długo przed absyntem. Wyjątkowy aromat, to zasługa starannie dobranej mieszanki ziół dodawanej do trzykrotnie destylowanego spirytusu ziemniaczanego. Wybornie smakuje w koktajlach lub podawana w klasyczny sposób, zwany „francuskim”.
czytaj więcej
zamknij
500 ml
16%
Gęsty likier jajeczny. Tajemnica jego smaku tkwi w świeżych żółtkach i specjalnej mieszance przypraw. Porcja lodów z polewą lub kawa z dodatkiem kilku łyżeczek Ovovitu, to znane przedwojenne przysmaki.
czytaj więcej
zamknij
500 ML
38%
Do produkcji wykorzystujemy najlepsze naturalne składniki: prażone orzechy laskowe, nugat i wanilię.
Przygotowaną masę łączymy z najwyższej jakości spirytusem ziemniaczanym i dodajemy krystalicznie
czystej alpejskiej wody. Orzechówka może być podawana jako aperitif lub digestif, jednak najlepiej
smakuje ze świeżo parzoną kawą i łyżką puszystej bitej śmietany.
czytaj więcej
zamknij
700 ML
40%
Wódka o wyjątkowej recepturze, która w okresie międzywojennym była produktem znanym niemal na całym świecie. Wytwarzana na bazie destylowanego spirytusu ziemniaczanego ma delikatny aromat skórek pomarańczowych. Jest ręcznie butelkowana do ekskluzywnych karafek, na których widnieje etykieta wzorowana na przedwojennym wzorze.
czytaj więcej
zamknij
700 ML
35%
Szlachetny trunek, popularny na ziemiach polskich na długo przed absyntem. Wyjątkowy aromat, to zasługa starannie dobranej mieszanki ziół dodawanej do trzykrotnie destylowanego spirytusu ziemniaczanego. Wybornie smakuje w koktajlach lub podawana w klasyczny sposób, zwany „francuskim”.
czytaj więcej
zamknij
Pierwsza alkoholowa wytwórnia Baczewskich powstała we wsi Zniesienie, leżącej wówczas na przedmieściu Lwowa.
czytaj więcej
zamknij
Firmie nadano prawo do posługiwania się tytułem Galicyjskiej Krajowej Wytwórni Rosolisów i Likierów. W fabryce zainstalowano w tym czasie urządzenia najnowszej generacji, m.in. podwójną kolumnę rektyfikacyjną pomysłu Eneasza Coffey'a – dzięki niej alkohole Baczewskich przewyższały produkty konkurencji czystością i łagodnością smaku.
czytaj więcej
zamknij
Rodzinna wytwórnia otrzymała zaszczytny tytuł Cesarsko-Królewskiego Dostawcy Dworu i prawo do używania wizerunku dwugłowego orła. Smakowite wódki i likiery coraz częściej prezentowane były na międzynarodowych targach i wystawach, zdobywając liczne wyróżnienia i cenne nagrody. Ten popularny wówczas sposób promocji sprawił, że stały się ulubionym trunkiem mieszkańców Imperium Habsburgów.
czytaj więcej
zamknij
Na czele firmy stanął Józef Adam Baczewski, prawnuk założyciela – to właśnie jego inicjały do dzisiaj widnieją w logotypie firmy. Ten wielki patriota – uczestnik Powstania Styczniowego – jak na przemysłowca przystało, z energią i zapałem rozwijał rodzinne przedsiębiorstwo. Szybko zorientował się, że wyjątkowy produkt wymaga specjalnej oprawy – jako jeden z pierwszych na świecie rozlewał szlachetne trunki do przezroczystych karafek o wyszukanych kształtach i ozdabiał je efektownymi etykietami. Wykwintne opakowania na dziesięciolecia stały się znakiem rozpoznawczym lwowskiej wytwórni.
czytaj więcej
zamknij
Na Powszechnej Wystawie Krajowej we Lwowie, organizowanej pod protektoratem Najmiłościwszego Cesarza i Króla Franciszka Józefa I, firma zaprezentowała imponujący pawilon w kształcie ogromnej karafki
czytaj więcej
zamknij
Po zakończeniu wojny kolejni spadkobiercy – Stefan syn Leopolda i Adam syn Henryka – rozpoczęli rozbudowę fabryki. Każdego dnia przez jej bramy przechodziło blisko 350 inżynierów, techników i wykwalifikowanych specjalistów, którzy korzystając z najnowocześniejszych maszyn i urządzeń, produkowali na bazie tradycyjnych receptur wyśmienite alkohole – wkrótce moce produkcyjne pozwalały codziennie zapełnić flaszkami blisko siedem normalnotorowych wagonów kolejowych.
czytaj więcej
zamknij
Firma prosperowała znakomicie i wkrótce zajęła czołową pozycję wśród największych europejskich fabryk wódek i likierów. Oprócz prowadzenia przedsiębiorstwa, członkowie rodziny Baczewskich zajmowali się także działalnością społeczną – Stefan był wieloletnim radnym miasta Lwowa i zasłużonym członkiem Izby Przemysłowo-Handlowej, a Adam, jego bratanek, udzielał się w organizacjach harcerskich.
czytaj więcej
zamknij
Baczewscy stali się na terenie Polski prekursorami działań promocyjnych, zakrojonych na dużą skalę. Broszura i anonse prasowe z urokliwymi rysunkami i rymowanymi komentarzami, to dowód wyobraźni i umiejętnego wykorzystania potencjału reklamy. Autorem wyjątkowej kampanii, na którą składało się blisko 60 projektów był Edward Kazubski, wybitny lwowski artysta ukrywający się pod pseudonimem „Lu-Can”.
czytaj więcej
zamknij
Na Londyńskiej Wystawy Spirytusowej wyroby Baczewskich zdobyły wszystkie możliwe nagrody. Rok później, na terenach Targów Wschodnich, powstała słynna wieża reklamowa firmy, która posłużyła pierwszej lwowskiej rozgłośni Polskiego Radia za maszt antenowy.
czytaj więcej
zamknij
Prowadzone z rozmachem działania akwizycyjne sprawiły, że właściciele podpisali kontrakty z polskimi transatlantykami s/s Polonia i m/s Piłsudski.
Od początku lat 30-tych XX wieku wódki i likiery podróżowały także samolotami do Paryża, Pragi i Wiednia, gdzie firma utworzyła swoje filie.
czytaj więcej
zamknij
Produkty firmy „J.A. BACZEWSKI” towarzyszyły elitom Drugiej Rzeczypospolitej podczas wystawnych rautów, bankietów i balów. Były także nieodłącznym kompanem spotkań w gronie przyjaciół, uroczystych rodzinnych przyjęć i zwykłych niedzielnych obiadów. Pod koniec lat 30-tych XX wieku firma eksportowała wyśmienite trunki niemal do wszystkich krajów europejskich, a także obu Ameryk, Kanady i Australii.
czytaj więcej
zamknij
Już w pierwszych dniach września fabryka na Zniesieniu i magazyny na Zamarstynowie – owoc wieloletniej pracy rodziny Baczewskich – zostały zburzone i spalone w wyniku bombardowań Luftwaffe, a następnie rozgrabione przez sowieckich okupantów. W roku 1940, w obozach NKWD, zginęli Adam i Stefan – ostatni przedwojenni właściciele. Taki był tragiczny koniec, działającego nieprzerwanie od 157 lat, polskiego przedsiębiorstwa ze Lwowa.
czytaj więcej
zamknij
Spadkobiercy rodziny Baczewskich odzyskali prawa do znaku towarowego i, wraz z krewnym Eduardem Gesslerem, korzystając z cudem ocalałych receptur, wznowili produkcję w wiedeńskim oddziale firmy. O przywiązaniu do tradycji świadczy fakt, że na etykietach wytwarzanych w niej wyrobów umieszczany był napis: „Fondée 1782 Lwów".
czytaj więcej
zamknij
Pierwszy transport wyrobów marki „J.A. BACZEWSKI” przybył do Stanów Zjednoczonych, które szybko stały się największym odbiorcą alkoholi z wiedeńskiej fabryki. VODKA MONOPOLOWA była i jest uwielbiana przez liczne rzesze smakoszy i koneserów, a także doceniana przez specjalistów, uzyskując rokrocznie najlepsze noty na targach i branżowych konkursach, organizowanych na całym świecie.
czytaj więcej
zamknij
Po 72 latach emigracji wódka J.A. BACZEWSKI powróciła do Polski. Dzisiaj, tak jak przed wojną, każdy z nas może raczyć się wybornym smakiem wyśmienitych alkoholi, które znajdują coraz większą liczbę miłośników. Dzięki nim 235-letnia historia rodzinnej polskiej firmy, z każdym wypitym kieliszkiem, ma swój ciąg dalszy.
tel.: +48 22 472 47 47
winezja@winezja.pl
dla ilości powyżej 60 butelek
+48 601 20 20 01 p.gorczyca@agjab.com
ChinaBev LLC
Room 906
Huanyu International Building
Gaobeidian, Chaoyang Dist.
Beijing, China
Tel.: +86 13911587782
beijing@chinabev.com
STAY LAZY sp. z o.o.
Jubilee Brands Pty Ltd
Piotr Wyszomirski
Director
P.O. Box 589
Kent Town SA 5067
Australia
Wodka Company Ltd.
Unit G14
28 Lawrence Road
London
N15 4EG
United Kingdom
Tel.: 07587 508 380
www.wodkacompany.com
hello@wodkacompany.com
Adrien Bonnici
36 Rudolph Str,
Sliema SLM1277
Malta